sâmbătă, 15 mai 2010

9 motive pentru a nu-ti brusca copilul

1. Intr-adevar palmuirea il opreste pe copil din activitatea rea, insa el face trasnai tocmai pentru ca nu a inteles care este motivul rau din activitatea sa, astfel ca va repeta respectiva actiune si nu isi va corecta comportamentul. Cel mai bine este sa discutati cu el si sa-i motivati pe intelesul lui de ce nu este bine ce face.

2. Bruscarea il determina sa inteleaga ca nu face bine, chiar daca nu stie de ce, insa tocmai de aceea nu va sti sa aleaga actiunile care sunt bune, astfel ca le va ascunde pe toate in fata parintelui. Este primul pas de indepartare dintre parinte si copil. Copilul se izoleaza, face trasnaile dar si lucrurile bune pe ascuns, devenind totodata si un bun manipulator.

3. Interiorizarea copilului si dezvoltarea temerilor, micutii retin ca au fost palmuiti, insa uita repede motivele. Fiti blanzi si intelegatori, doar sunt copiii vostri.

4. Lovirea copilului nu il invata ce e bine si ce e rau, dar ii ofera modelul de reactie atunci cand ceva nu ii convine. Astfel il va lovi si el pe fratele mai mic cand nu va fi de acord cu actiunile lui, apoi pe copiii din jur, iar mai tarziu va lua acest comportament autoritar si in familie, caci acesta i-a fost la randul sau modelul. Poate chiar... si voua, parintilor, v-a fost acordat acest "model educational" in copilarie.

5. Lovirea copilului il invata la violenta, dar totodata ii arata o slabiciune a parintelui care nu gaseste o solutie frumoasa atunci cand simte ca pierde controlul.

6. Empatia, afectiunea si blandetea sunt atitudini de care copilul are nevoie in dezvoltarea sa, asa invata sentimentul de incredere, stima de sine nu ii este afectata si interactiunea sa cu ceilalti copii si lumea din jur este una buna si stabila. Atunci cand copilul este bruscat, toate acestea dispar brusc, ramanand inchis in el, inadaptat, timid, dependent, dezorientat.

7. Bruscarea copilului ii inhiba dezvoltarea, imaginatia si inteligenta. Aceasta pentru ca el se va teme sa mai puna in aplicare ceea ce ii trece prin minte, pierzand cu desavarsire initiativa.

8. Bruscarea ii ofera copilului pe viitor o metoda de rezolvare a problemelor, deloc buna, constructiva si acceptata in comunitate.

9. Bruscarea copilului ii ofera acestuia un “control” din afara, dar nu-l invata cum sa deprinda propriul sau control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu